UT Les Fonts 2.0

Tots els que estem a aquest “mundillo” sabem que hi ha curses i CURSES. Aquesta és de les escrites en Majúscules, negreta i subratllat. L’any passat em vaig estrenar aquí, amb molt poca experiència en ultres i cap en proves per etapes. D’aquella vivència va sortir aquesta crònica:

https://trainingintheclouds.wordpress.com/2014/03/23/ultra-de-les-fonts/

No compto amb els dits d’una ma curses millors que aquesta en relació qualitat preu, ambient, i “bonrollisme” total. Així que aquest any no podia faltar-hi. El mateix dia que van obrir inscripcions vaig apuntar-me. La “família” que aquí s’aplega i l’estranya barreja de patiment i felicitat que es veu a les cares quan s’acaben les etapes dures fan que la Ultra de Les Fonts (O Ultra de Xerta) sigui un imant per als que ens agrada sofrir/gaudir a parts iguals en aquells desafiaments que ens autoimposem.

Dit i fet, el divendres cap a Xerta. Tenia allotjament amb en Santi & Family i uns quants corredors més que vàrem ocupar la casa llogada a Paüls (tot un encert de lloc!). Aquest any tots teníem el nostre objectiu particular. Uns baixar temps, altres com el Dani Camarero acabar-la ja que l’any passat es va haver de retirar per lesió, El Sergi, Montserrat i Cristina s’estrenaven aquí, El Roger venia a córrer la de diumenge com a preparació futura…però crec que al cap de tots estava “la cursa” del Santi, que l’any passat després de patir hores i més hores, va arribar per pocs minuts fora de tall al darrer control…i es va quedar sense el trofeu de poder dir “jo he acabat la UT de Xerta”. Tots hem estat pendents de la seva evolució.

La meva particular ultra ha estat com a esglaó en el camí cap al Doble IM d’Emsdetten. Com que se que de moment les coses m’estan sortint prou bé, no em podia conformar amb repetir el temps de l’any passat, així que em vaig proposar millorar aquells temps en totes les etapes en (per posar una xifra) un 5% aprox. Això donava que havia de fer unes 17h35 totals (2h10’ + 11h25’ + 4h). Com sempre la meva planificació exhaustiva (i malaltissa) de temps de pas previstos a cada pic es va quedar en no res, doncs ni tan sols la vaig imprimir. És un clàssic en mi, planificar i després fer el que em rota. (Planificació caòtica o Caos planificat es podria dir de qualsevol cursa que faci o de qualsevol dels meus entrenaments)

LA NOCTURNETA. 23km i +350m

NoctEls que ja han estat aquí no es cansen (ens cansem! Ara ja ho puc dir amb coneixement de causa)  de dir que aquesta es la més suau amb moooolta diferencia, però com et passis de ritme ho pagaràs la resta del cap de setmana. Aquí toca portar un cardio baixet i no entrebancar-te amb cap branca. Els dies per retallar temps son els dos següents. De sortida DSCF5618vaig forçar una mica per no quedar-me tallat al corriol de pujada i va anar bé, doncs el grupet em permetia “frenar-me” una mica i quan el cardio es disparava una mica més del compte em despenjava fins tornar a ficar les pulsacions al seu lloc i poc a poc tornar a trotar buscant un ritme còmode. Finalment arribo a la meva zona de confort, que en un “asfaltero” com jo és pla i baixada. A aquesta zona em trobo al Raul Koala que ha hagut de deixar marxar a la Marta. Em quedo amb ell una estona, doncs va sense piles de frontal, fins que decideix fer una parada tècnica i com que ja som a prop de la pista final i ja s’hi veurà, marxo endavant. Els 4 darrers km’s accelerant poc a poquet per treure una mica de “carbonilla” de les cames i acabant molt satisfet en 2h08’27”

A meta, trobada amb Dani Camarero, Marta Muixí…, sopar i cap a descansar que les 5 del matí arriben d’hora. A banda, com que els companys aniran arribant a l’habitació amb comptagotes poc podrem descansar fins que tothom sigui al llit. Finalment ens adormiríem passada l’una llarga de la matinada. Tots hem complert els nostres objectius i estem prou satisfets. I la Marta Muixí ja comença a posicionar-se al grup capdavanter.

EL TRAIL. 70km i +4000m

Trail

5 del matí despertador. Vestir-nos i baixar volant cap a la sortida. Esmorzar ràpid i toquen 70km’s. Ens desitgem ànims i tots cap al seu lloc.

Clipboard02En si toquen 4 pujades duretes amb 4 baixadetes que, a mi com a mínim, em semblen prou tècniques. Tinc lleugers records de l’any passat, com per exemple el llac al final de la primera pujada o que la segona és molt dura, però totes presenten les seves particularitats i vistes impressionants que et fan oblidar part del patiment (l’arribada el pas aeri per exemple m’encanta i sempre m’aturo a mirar d’on venim). També recordo que només començar la tercera pujada l’any passat vaig rebentar com una rata i que la quarta va ser un calvari. Doncs res, toca veure que s’hi cou avui.

Sortida a les 6 del matí i fins a arribar a Paüls (km 10) es una zona on es pot córrer bastant. Arribant allà avanço a Raul Koala i Marta Muixí. Això em recorda a fa un parell d’anys a Rialp Matxicots on ens avançaríem mútuament moltes vegades per acabar compartint els 19km’s finals. De moment com que estem en zona bastant plana, jo a la meva i quan vingui la pujada ja m’atraparan 😉

Aquí encara feia fresqueta. El paravents no em sobrava
Aquí encara feia fresc. El paravents no em sobrava

Comença a clarejar i el paisatge i la companyia que vas trobant et distreuen del que ha de venir per davant. En 2h i poc, a dalt del primer pic. En 3h15’ ja torno a ser a baix a Prat del compte per començar la segona pujada. Vaig molt sencer i torna a ser una zona corrible on vaig avançant gent sense forçar gaire el ritme. Novament a dalt (engrilló) amb una rampa final d’1km al 35% que trigaré 25’ en fer!IMG_2131

Ara, amb les cames contentes comencem a toboganejar (a aquesta zona em trobo al Teres, que va una mica cascat de cames). A meitat de recorregut (km 32 segons el meu GPS però 35 segons la marca de cursa) porto 4h43’. Ja vaig fent números i penso que puc fer millor temps del previst.

Fa estona que vull arribar a l’avituallament de San Roc (km 41), doncs es on l’any passat va començar el meu suplici. Em col·loco allà en 5h40’ i després d’alimentar-me i omplir bidons (comença a fer molta calor). Començo a pujar regulant prou bé (aquests següents 6km’s els faré en 1h30’!) I aquí busco “ajuda externa”, que consisteix en IMG_3729watsapejar amb la dona i amb els amics que hi ha fent seguiment perquè m’expliquin coses. Em diuen que el Santi va prou bè i que les previsions diuen que m’aproparé a 11h :O

Arribo a l’Espina. Punt més elevat del dia…i ara venen 4km de baixada al 20% de desnivell. Això no m’ajuda gens, doncs tinc tècnica zero. 37’ per fer 4km en baixada!!! Però m’és igual doncs ara ja queda “una pujadeta i mitja” com li dic jo doncs és la menys elevada i la que acumula menys desnivell.

He arribat a Alfara en 7h50’, omplo totalment els bidons i bec tant com puc, doncs DSCF6035queden 12km fins al següent avituallament i se que el litre de líquid que porto no arribarà fins allà. Just quan torno a fer via, veig que està arribant la Marta a l’avituallament sense el Raül. Em penso en esperar-la però comprenc que ella ha de fer la seva cursa i jo no li podré seguir el ritme ni en pujada ni en baixada. Així que decideixo tirar i si més no, que la meva referència al davant l’ajudi a forçar una mica més. Començo a pujar molt animat i veig que en molt millor forma que l’any passat. Mentre vaig pujant vaig mirant enrere buscant a la Marta i cridant-la, però crec que va tan concentrada (o potser és el vent) que no se n’adona. Arribar al Coll de Paüls per encarar la baixada cap a La Font Nova es fa en 1h30’ i ara se que pràcticament tot és baixada.

Just abans d’arribar a l’avituallament de la Font nova em passa la Marta que la veritat no va tan bé com voldria…i tot i així em deixa tiradíssim. Quin final que te! A l’avituallament omplo bidons novament i encaro la darrera pujada. Ara sí el meu terreny: “Pistarraca!” Començo a baixar amb la idea al cap d’apropar-me al màxim a les 11h, doncs les previsions de la web diuen que he de moure’m per aquí. Quan queden aproximadament 4km veig que ho tinc molt a prop però sé que vindrà de segons (200m més o menys son la clau). Arribo a Xerta i m’hi esforço al màxim…però finalment entro en 11h00’28”

Estic en un núvol, doncs he baixat més de 45’ de l’any passat a aquest! Afegit a la millora d’ahir…tot pinta que les 17h30 màximes que tenia al cap ja estan fetes sí o sí. S’hauran de recalcular objectius.

Després de la dutxa i del “repostatge”, toca començar a mirar referències i temps de pas dels companys que tenim per darrera. Amb la Cristina, que s’ha retirat, ens passarem tota la tarda atents a l’evolució del Santi i la Montserrat que son els que van més al límit. Al Santi l’acompanya el Pau, que sabem que és un punt a favor, però la Montserrat va ratllant els temps de tall perillosament.

Finalment Santi va amb més de 30’ de marge i tot i que ha patit durant certs moments del dia, ara sabem que arribarà a temps. La Montserrat desgraciadament és tallada a la Font Nova i la baixen en cotxe. Veure l’entrada de Santi a meta aquest dia és una de les imatges que quedaran gravades d’aquest cap de setmana!

Clipboard03
Un dels millors moments del cap de setmana!

Ara sí, quan arriba la Montserrat, ja podem anar tots a descansar que les 7 del matí arriben molt d’hora quan estàs trinxat!

Tot i així, son les 3 de la matinada i m’he desvetllat. El meu cap no para de fer números i decideixo jugar fort. Ho arriscaré demà tot a una carta i faig un pla d’atac per intentar ser sub 17h en el global. Això suposa, després d’haver rebentat la meva marca de l’any passat de la llarga (i teòricament estar més cansat), tornar a millorar la de diumenge en més de 20’

LA CURSA. 27km i +1650m

Cursa

IMG-20150310-WA0001Dit i fet. Objectiu, sub 3h51’, per tant no puc parar als avituallaments així que torno a agafar la motxilla amb els 2 bidons i avituallament propi (2 gels de cafeïna que ahir no vaig fer servir i 2 paquets d’oreo que son el meu avituallament preferit). Deixo el mòbil també al cotxe per no perdre temps fent fotos ni watsapejant 😉

Sortida i a tope (quan dic a tope, és a tot el que puc donar amb l’estat de les meves cames). Se que al cap de 5km si arribes al mig del grup, es munta un embús considerable i aquí s’acabarien les meves possibilitats de fer sub17h. Pels pèls, i corrent amb gent que no em toca passo aquesta zona sense problemes excessius. Ara a no adormir-me i a tibar fort en pujada i intentar no perdre gaire en baixada. Cap al km8 em trobo a David Preñanosa que serà una gran referència i ajuda les següents hores. A les pujades el segueixo. A les baixadesIMG_2629 marxa. Però com que no paro als avituallaments, ens tornem a reagrupar. A les 2h29’ ja sóc al punt més alt. Tinc 1h21’ per fer els 12km’s que queden i començo a forçar la màquina. Arribo a l’avituallament de la Font Nova i continuo sense prendre res a tota merda. Dani m’atraparà quan queden 4 km’s i un cop arribats a la part més plana m’espera per tirar de mi. A aquestes alçades, marcar-se km’s per sota de 5 i la recta final a 4’30” per a mi és una bogeria, però se que tinc el sub 17h a les cames…finalment entro a meta en 3h49’52”

I sí, aconseguit: 16h58’47” i posició 42

El millor de tot es que he gaudit cada segon i cada metre del recorregut, de la pre i de la post cursa. De l’any passat tinc el record del patiment durant gairebé la meitat del recorregut. Arribar a acabar la llarga i tenir un malestar en tot el cos que no em deixava menjar, beure…buidor total. Aquest any he sabut dosificar-me i he pogut gaudir a tota hora, xerrant amb la gent amb que compartia recorregut, aturant-me a mirar el paisatge i intentant gravar mentalment tot el possible per assaborir-lo durant molt de temps.

Se que tornaré!

No em vull oblidar d’escriure unes paraules per els organitzadors, avitualladors, cuiners i cuineres, controls de pas, tota la gent implicada…SOU MOLT GRANS I SOU UN 90% DE L’ÈXIT D’AQUESTA CURSA I DE QUE VULGUEM REPETIR ANY RERA ANY. GRACIES. MOLTES GRACIES.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s